Ce este de fapt Biserica?
In general, oamenii obisnuiesc sa numeasca „Biserica” intocmai cladirea in care sunt oficiate slujbele crestinilor, iar acest lucru nu este in totalitate corect. Spre exemplu, cuvantul care sta la originea acestui termen este grecescul ecclesia si inseamna „adunare”. Asadar, de aici reiese faptul ca, de fapt, nu este vorba despre cladire in sine, ci despre un numar de oameni care sunt credinciosi si duc o viata duhovniceasca.
Aceasta afirmatie este intarita si cu exemple biblice sugestive. In cartea Apostolului Pavel, de exemplu, mai exact in Romani 16:5, este scris un verset in acest sens: ” .. spuneti sanatate si Bisericii care se aduna in casa lor..”. Este destul de evident faptul ca apostolul face referire la Biserica alcatuita din oameni si nu la cladire.
De fapt, Biblia este impresurata cu astfel de exemple. In Efeseni 1:22-23 este scris ca „El i-a pus totul sub picioare si L-a dat capetenie peste toate lucrurile Bisericii, care este trupul Lui..”. Asadar, inca din cele mai vechi timpuri, cei credinciosi erau cei care alcatuiau Biserica vie si acest lucru a ramas valabil si in prezent.
Conceptul de „Trup al lui Hristos” detine doua intelesuri:
Biserica locala – este descrisa in cartea catre galateni, versetele 1:1-2, de Apostolul Pavel : „.. si toti fratii care sunt impreuna cu mine, catre Bisericile Galatiei.” In acest loc este vorba despre existenta mai multor bisericii, pe care noi le consideram a fi biserici locale. Spre exemplu, biserica baptista, cea ortodoxa, luterana, catolica sau evanghelica nu sunt de fapt biserici.
In realitate, Biserica adevarata este cea pe care am mentionat-o anterior si am justificat-o cu un exemplu din Biblie destul de convingator.
Adevarata Biserica este cea alcatuita din crediciosii care l-au urmat pe Hristos si au primit, la final, mantuirea sufletelor. De altfel, fiecare membru al ACESTEI Biserici ar trebui sa aiba acelasi scop pe pamant, si anume sa caute comuniunea spirituala, sa creasca in aceasta si sa lupte pentru a se mantui, cu ajutorul bisericii locale.
Biserica universala – este alcatuita din toate persoanele care sunt preocupate de partea duhovniceasca a vietii si au dezvoltat o relatie persoanala cu Iisus, pe care incearca sa o intareasca cu cat inainteaza in varsta. Cei care cred in Dumnezeu au ca principal scop in viata indeplinirea poruncilor Sale si mantuirea personala.
Acelasi lucru este mentionat si in Cartea Sfanta, in Corinteni 12:13, „am fost botezati de un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup, fie iudei, fie greci, fie slobozi, fie robi; si toti am fost adapati dintr-un singur Duh”. Acesta este un argument care intareste afirmatia facuta anterior, referitoare la cei ce alcatuiesc Biserica.
Din toate cele de mai sus reiese faptul ca toti cei care cred in Mantuitor si il urmeaza pana la moarte, fac parte din trupul Sau. Nu o cladire reprezinta adevarata Biserica a lui Dumnezeu, ci aceasta este numai o denominatiune. Corect spus este faptul ca Biserica universala a Lui este, de fapt, cea formata din toate persoanele care si-au castigat mantuirea pentru ca au avut credinta in Hristos.
Asadar, realitatea este cu totul diferita fata de cea pe care cred ca o cunosc majoritatea asa-zisilor crestini. Chiar daca cea mai mare parte considera ca aceasta este o anume denominatiune sau o cladire, in realitate aceasta este Trupul lui Hristos.
Acest Trup este alcatuit din toti cei care si-au pus credinta in Dumnezeu si in Fiul Sau si il vad pe acesta ca Mantuitorul lor personal. Si pentru aceasta afirmatie se gasesc anumite versete foarte sugestive in Biblie, si anume 1 Corinteni 12:13 si Ioan 3:16.
In mod normal, ar trebui ca toti membrii Bisericii, indiferent de locul in care s-au nascut, sa fie prezenti in bisericile locale pentru a se inchina si a participa la slujbele de lauda pentru Creatorul lor.