Pastele in Romania

Sarbatorile Pascale in Romania – traditii si obiceiuri romanesti

Sarbatoarea Invierii Domnului, de origine ebraica, poarta denumirea de ”Pasti” in Romania. Aceasta sarbatoare nu are o data fixa, crestinii sarbatorind Invierea pe date diferite in fiecare an.  

Postul Sfintelor Pasti

Acest ritual crestinesc are cea mai lunga durata din posturile tinute conform Bisericii Ortodoxe, purtand si numele de Postul Mare. Prin post si prin rugaciune, credinciosii isi doresc sa fie iertati de pacate. Astfel, acestia participa si la ritualul de spovedanie si impartasanie in vederea atingerii unei stari spirituale de liniste, simtindu-se mult mai aproape de Dumnezeu.

Traditii si obiceiuri de Sfintele Pasti

Traditiile intalnite in cazul sarbatorilor pascale nu sunt tinute doar de oamenii de rand, ci si de slujitorii Bisericii. Pe parcursul slujbelor din timpul postului, preotii se imbraca in vesminte bisericesti de culori diverse, conforme cu specificul fiecarei slujbe oficiate. In timpul slujbei de Inviere, acestia vor purta vesmintele de culoare alba, sau in tonuri deschise.

Principalele traditii respectate de credinciosi cu ocazia acestei sarbatori sunt:

  • Vopsitul oualor rosii: prin acest obicei, ne amintim de momentul in care Iisus a fost rastignit.
  • Trecerea pe sub masa, in timpul Vinerii Mari: simbolistica acestei traditii presupune ca fiecare credincios ce trece pe sub masa in Vinerea Mare va cobori in mormant alaturi de Hristos, urmand ca apoi sa invie impreuna cu Mantuitorului.
  • Lumanarea aprinsa in timpul slujbei de Inviere: in sambata in care crestinii comemoreaza Invierea Domnului, acestia vor “lua lumina” prin aprinderea de lumanari. Astfel, aceasta traditie reprezinta un simbol al jertfei aduse de credinciosi lui Dumnezeu
  • Taierea mielului: acest obicei aminteste crestinilor de trecerea evreilor prin Marea Rosie.
  • Pasca gatita de Pasti: prin forma rotunda a acestui tip de cozonac intalnit doar in cadrul acestei sarbatori, ne amintim de coroana de spini purtata de Iisus Hristos. Forma dreptunghiulara a pastii simbolizeaza mormantul in care trupul Mantuitorului a fost depus. Gospodinele obisnuiesc sa impleteasca aluatul pe margini, in timp ce in mijlocul acesteia creeaza tot din aluat o cruce.

Bineinteles, fiecare regiune a Romaniei are un mod unic de a sarbatori sarbatorile pascale in functie de obiceiurile transmise de stramosi. Astfel, observam ca:

  • In Transilvania, se obisnuieste ca baietii sa mearga la casele in care familiile au fete, pentru a le stropi cu parfum. Prin acest obicei, fetele nu se vor “vesteji”, ramanand mereu tinere.
  • In zona Bucovinei, noaptea de Inviere este pentru tinerele fete momentul in care trebuie sa spele limba clopotului de la biserica cu apa proaspata. Aceasta apa le va oferi tinerete fetelor pe tot parcursul anului, daca o vor folosi pentru a se spala pe fata.
  • Tinutul Moldovei presupune ca in prima zi de Pasti credinciosii sa se spele cu apa dintr-un bol in care au adaugat cu o seara precedenta un ou rosu si monede. Prin aceasta, crestinii vor avea bani si sanatate tot anul.

Totodata crestinii pastreaza “lumina” adusa de la Inviere si, in cazul in care trec printr-un pericol sau o suparare, aprind lumanarea pentru a fi feriti de rau. Sunt multe traditii care presupun pastrarea oualor rosii o anumita perioada dupa sarbatorile pascale, cu scopul de a avea noroc tot anul. De asemenea, se practica si adaugarea unei bucati de fier sub prag pentru a avea casa ferita de probleme in timpul anului.

Fiecare obicei presupune interpretarea sa intr-o maniera subiectiva in functie de simbolistica transmisa din generatie in generatie. Sarbatorile pascale sunt un prilej de bucurie in casele romanilor de pretutindeni, de aceea fiecare traditie in parte are farmecul sau.

Coș de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0